چرا عضله پشت ساق‌ پا می‌گیرد؟

در افرادی که از کفش پاشنه بلند استفاده کرده یا کشش عضلات خود را در طول روز انجام نمی‌دهند این گرفتگی و درد عضلات ساق پا با شدت و در دفعات بیشتری ظاهر می‌شود.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
 یک فیزیوتراپ، با بیان اینکه عضلات بدن از نظر کاربرد به دو گروه تقسیم می‌شوند، اظهار کرد: برخی عضلات بدن مستعد کوتاهی بوده و برخی دیگر مستعد ضعفند.

مرتضی عزیزیان در بیان دلیل گرفتگی عضله پشت ساق پا تصریح کرد: از جمله عضلات بدن که مستعد کوتاهی است می‌توان به عضله پشت ساق پا و پشت ران اشاره کرد که کوتاهی آنها موجب گرفتگی و درد شدید عضله می‌شود. این گرفتگی و درد بیشتر به هنگام شنا در آب سرد یا هنگام خواب زمانی که پا را دراز کرده و مچ پا به سمت جلو می‌آید، رخ می‌دهد.

به گفته این فیزیوتراپ در افرادی که از کفش پاشنه بلند استفاده کرده یا کشش عضلات خود را در طول روز انجام نمی‌دهند این گرفتگی و درد عضلات ساق پا با شدت و در دفعات بیشتری ظاهر می‌شود.

عزیزیان جمع شدگی الیاف عضلانی، تجمع مواد زائد و عدم گردش خون کافی را از جمله علل دردناک شدن عضله گرفته شده عنوان کرد و افزود: شایع‌ترین علت این گرفتگی نیز همان کوتاهی عضله است. علاوه بر کوتاهی عضله، موارد دیگری از جمله علل سیستمیک مانند کمبود برخی مواد معدنی در بدن از جمله منگنز، نمک و پتاسیم و نیز مصرف کم آب و حتی استرس‌های روحی و روانی و فشارهای عصبی نیز در ایجاد گرفتگی عضله نقش دارند.

این فیزیوتراپ خاطر نشان کرد: در افرادی که فاقد بیماری سیستمیک بوده، شایع‌ترین علت گرفتگی عضله پا کوتاهی عضله است که بر اثر فقر حرکتی و ضعف عضلات قدام ساق پا ایجاد می‌شود. 

تنقلات عید برای چه مزاج هایی مضر است ؟

به گزارش «بهداشت نیوز»  هر ساله روزهای پایانی سال درباره مضرات تنقلات نوروزی توصیه‌های زیادی می‌شود. برخی خانواده‌ها به این توصیه‌ها توجه و مصرف زیاد تنقلات را محدود می‌کنند. تعدادی هم با این تصور که تنقلات خوشمزه را باید خورد، بی‌خیال این آموزه‌ها می‌شوند،‌ اما سوال اصلی این است که از دیدگاه طب سنتی و علم تغذیه،‌ تنقلات نوروزی برای چه مزاج‌هایی مضرات بیشتری دارد؟

 تنقلات عید برای چه مزاج هایی بیشتر ضرر دارد؟
دکتر نازلی نمازی،‌ متخصص تغذیه و پژوهشگر طب سنتی می‌گوید: بیشتر مغزهای آجیلی همچون پسته، گردو، بادام زمینی و بادام هندی دارای مزاج گرم و خشک هستند و فقط تخمه کدو و هندوانه مزاج سرد دارند. شیرینی‌ها نیز بسته به مواد تشکیل‌دهنده و چاشنی‌هایی که در آنها استفاده می‌شود،‌ مزاج‌های متفاوتی دارند. شیرینی گردویی و حلواهای تهیه شده از مغزها و شیرینی‌‌های زنجبیلی، مزاج گرم‌تری نسبت به سایر شیرینی‌‌ها دارند و لازم است بدانید، نوع چاشنی‌های مورد استفاده (دارچین، کاکائو و زنجبیل) درجات مختلف گرمی را ایجاد می‌کند. مصرف تنقلات با مزاج گرم در زمستان مناسب است، اما با شروع فصل بهار و گرم‌تر شدن هوا مصرف این خوراکی‌ها توصیه نمی‌شود و استمرار مصرف آنها برای افرادی که دارای مزاج گرم و بخصوص خشک هستند، بیشترین مشکلات را ایجاد می‌کند. جوش‌های پوستی، خارش و خشکی پوست، سردرد کششی، تحریک‌پذیری و یبوست از این جمله‌اند.
 
تنقلات را جایگزین نکنید
آیا می‌توان در ایام نوروز از حجم وعده‌های غذایی کاست و بر میزان مصرف تنقلات نوروزی افزود، این متخصص پاسخ می‌دهد: تنقلات نوروزی کالری بالایی دارند. برای مثال، هر صد گرم آجیل، حدود ۷۰۰ ـ ۶۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و با وجودی که ارزش غذایی بالایی دارد، به هیچ عنوان جایگزین مناسب وعده‌های غذایی نیست. شیرینی‌ها هم از نظر مواد مغذی فقیرند و به هر حال، مهم‌ترین اصل در مصرف تنقلات نوروزی اعتدال، پرهیز از پرخوری و درهم‌خوری است.
 
تلخ یا شیرین؛ کاکائو کالری دارد
شیرینی خشک نسبت به شیرینی‌تر و شیرینی مربایی و شربتی ازجمله باقلوا کالری کمتری دارد. درخصوص شکلات تلخ،‌ دکتر نمازی می‌افزاید: بسیاری از مردم فکر می‌کنند، شکلات تلخ به دلیل این که شیرینی کمتری دارد، سبب افزایش وزن نمی‌شود در صورتی که این شکلات مانند سایر شکلات‌های کاکائویی دارای چربی اشباع است و از نظر کالری، تفاوت چندانی بین شکلات کاکائویی شیرین و تلخ وجود ندارد.
 
این متخصص،‌ ضمن اشاره به این که شیرینی و شکلات‌هایی که با قند مصنوعی تهیه می‌شوند، به شیرینی‌های رژیمی یا بدون قند معروف هستند، می‌گوید: این قبیل شیرینی‌ها بهتر از شیرینی‌‌های تهیه‌شده با قند و شکرند، اما باید بدانید برخی از این قندها ازجمله قند تهیه شده از گیاه استویا و سوکرالوز با وجود این که روی بسته‌بندی محصول،‌ عنوان بدون قند نوشته می‌شود، تقریبا نصف قند و شکر قدرت کالری‌زایی دارند و مشکل دیگر این قندها افزایش اشتها و تحریک افراد به پرخوری است.
 
سوهان و گز، بمب کالری!
این متخصص در پاسخ این سوال که آیا می‌توان سوهان و گز را در گروه شیرینی‌های کم‌ضرر قرار داد،‌ می‌گوید: برای تهیه سوهان از جوانه گندم استفاده می‌شود، اما در تهیه این محصول کره یا روغن جامد زیاد ـ که حاوی اسیدهای چرب ترانس است ـ و همین طور شکر به کار می‌رود که هر دو برای سلامت مضر است. گز نیز کالری بالا و ارزش غذایی کم دارد. هر صد گرم سوهان، حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلوکالری و هر صد گرم گز،‌ حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ کیلوکالری انرژی دارد.
 
حلواهای پذیرایی چطور؟
اخیرا در اغلب نمایشگاه‌های شیرینی و شکلات که قبل از شروع عید به عرضه تنقلات نوروزی می‌پردازند، انواع حلواهای مخصوص که ترکیبی از چند نوع مغز آجیلی یا شامل حلوای پسته، گردو یا هویج به فروش می‌رسد که به گفته دکتر نمازی این دسته حلواها در مقایسه با دیگر شیرینی‌‌های صنعتی بخصوص برای کودکان گزینه بهتری هستند، اما به دلیل کالری بالایی که این نوع حلواها دارند،‌ مصرف آن را باید به حداقل رساند. از سوی دیگر، این حلواها اغلب به دندان می‌چسبد و اگر بلافاصله مسواک زده نشود،‌ سبب پوسیدگی دندان می‌شود، ‌ضمن این که توصیه می‌شود برای پذیرایی از مهمانان کمتر از باقلوا، نقل، باسلق و راحت‌الحلقوم استفاده شود.
 
سمنو،‌ سالم‌ترین شیرینی
دکتر نمازی در پاسخ این پرسش که سالم‌ترین شیرینی کدام است، می‌گوید به جای مصرف شیرینی‌‌های صنعتی دست به کار شوید و در منزل شیرینی تهیه کنید. به‌جای روغن جامد و کره و روغن‌های قنادی که ترانس بالایی دارند از روغن مایع استفاده کنید و به کیک‌هایتان،‌ هویج یا اسفناج بیفزایید تا بر فیبر محصول افزوده شود. برای سالم‌تر کردن شیرینی‌ها می‌توانید از آرد سبوس‌دار، شیر کم‌چرب، تخم‌مرغ غنی شده با امگا۳ و قندهای مصنوعی استفاده و شیرینی‌ها را در اندازه کوچک‌تر تهیه کنید.
 
این متخصص، سمنو را سالم‌ترین شیرینی معرفی می‌کند چون حاوی جوانه گندم و غنی از ویتامین‌های گروه ب است و شیرینی آن بدون استفاده از شکر تامین می‌شود. از طرفی دارای آرد سبوس‌دار است و مجموعه این ویژگی‌ها آن را به یک خوراکی سالم تبدیل می‌کند. سمنو برای کودکان، سالمندان و کسانی که دچار ضعف عمومی بدنی هستند، مناسب است.
 
مقایسه مزاجی چند نوع آجیل
برخی کارشناسان بر این عقیده‌اند که آجیل سویا یا ترکیبی از گندمک و برنجک و عدسک یا دانه‌های کنجد و کتان بهتر از آجیل مغزهاست. دکتر نمازی می‌گوید: هر کدام از موارد گفته شده ویژگی‌های تغذیه‌ای مختص خود را دارد و اگر در مصرفش زیاده‌روی نشود،‌ مناسب است. از نظر طب سنتی،‌ برنج و عدس مزاج سرد دارند که در نتیجه بو دادن، رطوبت خود را از دست می‌دهند و دانه کنجد و بذر کتان دارای مزاج گرمند و گرم مزاجان و سرد مزاجان باید آجیل سازگار با مزاج خود مصرف کنند.
 
راه فوری علاج چیست؟
با توجه به طبع گرم خوراکی‌های نوروز و ازدیاد مواد زائد در بدن، برای پاکسازی و سم‌زدایی بدن پس از خوردن تنقلات، مصرف چه خوردنی‌ها، نوشیدنی‌ها و میوه‌هایی پیشنهاد می‌شود، دکتر نمازی می‌گوید استفاده از ماءالشعیر طبی بسیار مفید است. جو را ۲۴ ساعت بخیسانید و با ۲۰ ـ ۱۵ برابر آن آب،‌ روی حرارت قرار دهید. به محض شکفته شدن جو، آن را از روی حرارت بردارید و بلافاصله آب روی آن را صاف کنید. کاهو با شربت سکنجبین و مرکبات با توجه به این که دارای مزاج سرد و ترند،‌ گزینه مناسبی برای رفع فوری گرمی ناشی از مصرف تنقلات نوروزی هستند. برای پاکسازی بدن نیز افزایش دریافت مایعات، استفاده از غذاهای آبکی مانند انواع سوپ و آش بخصوص انواعی که با سبزیجات تازه محلی هر منطقه و آلو تهیه شده باشد و مصرف برگه‌ها، لواشک ترش و کم‌نمک خانگی و انجیر برای لینت مزاج و خروج سموم مفید است.

آقایان، روزی 7 عدد بادام بخورید!


 بادام یک غذای پرچربی است که بر خلاف دیگر غذا‌های چرب نه تنها برای سلامتی خطری ندارد، بلکه آن را تضمین می‌کند.

متخصصان می‌گویند، پروتئین موجود در یک فنجان بادام از یک عدد تخم مرغ بیشتر است و خوردن آن در تامین پروتئین بدن نقش زیادی دارد. گفتنی است که بادام با وجود حجم کم، انرژی زیادی دارد و می‌تواند به عنوان یک میان وعده مناسب مورد استفاده قرار گیرد.

بررسی ها نشان می دهند مصرف منظم بادام هورمون های بدن آقایان را منظم می کند و از بروز نابروری در آن ها پیشگیری می کند.

بادام یکی از بهترین خوردنی ها جهت درمان ناباروری در مردان است. زیرا مملو از آندروژن می باشد. آندروژن هورمونی است که در بدن ترشح می شود و در فعالیت هورمون ها نقش دارد. بادام در تولید تستسترون (هورمون مردانه) نقش مهمی را ایفا می کند.

با مصرف گردو خوش اخلاق شوید

از نظر طب سنتی مصرف گردو به واسطه ویتامین ها و آنتی اکسید موجود در آن ها برای خوش اخلاقی تاثیرگذار است.

به گزارش بهداشت نیوز، حیدر عظمایی پژوهشگر طب سنتی بیان کرد: از آنجایی که تغذیه نقش به سزایی در بهبود خلق و خوی افراد دارد بنابراین مصرف موادغذایی طبیعی برای خوش اخلاقی توصیه می شود. مغزها یکی از منابعی هستند که سبب رفع استرس، تنش و افسردگی می شوند.

وی با اشاره به اینکه چهار مغز بهترین پروتئین گیاهی است؛ اظهار داشت: ترکیب مغز بادام، گردو، فندق و پسته همراه با سیب، لیمو ترش، عسل و آب تامین کننده تمامی نیازهای جسمی انسان است. این ترکیب حاوی املاح، پروتئین و فسفر، آنتی اکسیدان و انواع ویتامین A، E و C است و نیازهای مغز، قلب، دستگاه گوارش و استخوان ها را برآورده می کند.

خواص گردو

این پژوهشگر طب سنتی عنوان کرد: گردو طبع گرم و خشکی دارد و سرشار از امگا3 است که این اسید چرب غذای اصلی مغز محسوب می شود، همچنین منبع غنی از عناصری مانند پروتئین، منگنز، مس و آهن است.

عظمایی با بیان اینکه گردو حاوی انواع ویتامین های B1، B2، B3، B5 وB6 است؛ یادآور شد: صد گرم از این مغز 654 کالری انرژی دارد. همچنین گردو سرشار از چربی های غیر اشباع است و سبب از بین رفتن چربی مضر LDL و افزایش چربی مفید HDL می شود.

وی افزود: از انجایی که گردو حاوی آنتی اکسیدان است موجب محافظت و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. همچنین به خاطر وجود پروتئین و فسفر سبب تقویت حافظه می شود بنابراین مصرف گردو برای مبتلایان به آلزایمر و پارکینسون مفید است. این مغز حاوی اسید آلفالینولئیک و یک نوع اسید چرب گیاهی امگا3 است که افراد را در برابر حملات قلب مصون نگه می دارد و از تشکیل لخته خون جلوگیری می کند.

احتیاط در مصرف گردو

این پژوهشگر طب سنتی با اشاره به اینکه مصرف گردو در زنان باردار منجر به تقویت هوش جنین می شود؛ تصریح کرد: ترکیب پنیر گوسفندی محلی همراه با مصرف گردو ، پونه و چند عدد خرما به عنوان وعده شام، بهترین غذا برای مبتلایان به پوکی استخوان محسوب می شود، زیرا حاوی پروتئین، کلسیم و ویتامین 3D است.

عظمایی مقدار مجاز مصرف گردو را روزانه بین چهار تا پنج عدد دانست و بیان کرد: مصرف بیش از حد این مغز سبب ورم لوزه و زخم دهان می شود که درصورت بروز این عوارض استفاده از مواد غذایی ترش مانند انار، سرکه یا سکنجبین توصیه می شود.

وی عنوان کرد: افرادی که ناراحتی حاد گوارشی مانند مشکلات کبدی یا زخم شدید معده دارند باید در مصرف گردو احتیاط کنند. مصرف یک قاشق مرباخوری قبل از هر وعده غذایی ترکیب چهارمغز همراه با عسل و تخم زردک، شاهی و پیاز و ادویه جات گرم مانند زنجبیل، دارچین سبب تقویت هورمون های جنسی مردانه و کاهش درد و التهابات مفاصل می شود، همچنین از آنجایی که پنیر برای جذب احتیاج به پروتئین و فسفر دارد بنابراین افراد باید پنیر را همراه با گردو که سرشار از این مواد مغذی است، مصرف کنند.

با مصرف گردو خوش اخلاق شوید

مصرب آب سرد در همه سنین مضر است

دستیار تخصصی طب سنتی ایران گفت: مصرف آب سرد در همه سنین مضر است, چنانکه شیخ الرئیس بوعلی سینا می‌گوید اگر آثار مخرب آن در جوانی یا میانسالی ظاهر نشود، در سالمندی ظاهر خواهد شد.

به گزارش بهداشت نیوز، محمد انصاری‌پور درباره شرایط نوشیدن آب اظهار کرد: حقیقت این است که نمی‌شود یک دستور کلی در مورد مصرف آب صادر کرد یعنی مصرف آب جنبه فردی دارد.

وی افزود: هر کس به میزان نیاز خود باید آب مصرف کند, باورهای غلطی در جامعه در مورد مصرف آب وجود دارد مثلا اینکه گفته می‌شود مصرف 8 لیوان آب در روز باعث شادابی پوست می‌شود یا از یبوست جلوگیری می‌کند.

انصاری‌پور متذکر شد: باید بدانیم شادابی پوست به درستی عملکرد اعضاء داخلی وابسته است؛ خوب کار کردن اعضاء داخلی مثل معده، روده‌ها و کبد و طحال هم منوط به داشتن سبک زندگی سالم است, شامل ورزش، خوراک درست و منطقی، خواب مناسب، هوای سالم، آرامش روانی، دفع درست فضولات و سموم از بدن است.

این دستیار تخصصی طب سنتی ایران ادامه داد: بنابراین مصرف آب اضافی سبب می‌شود بار و کار اضافی به اعضاء داخلی بدن تحمیل شود و از طرفی این آب اضافی می‌تواند بدن را به  سمت خروج از تعادل هدایت کند البته کم خوردن آب را هم منع می‌کنیم چون تشنگی بی‌مورد مانع هضم درست غذا در هر چهار مرحله هضم می‌شود.

انصاری پور یادآور شد: منابع تامین آب بدن علاوه بر نوشیدن آب، خوردن میوه, چای و سایر نوشیدنی‌ها را نیز شامل می‌شود, خوردن چای، قهوه، آب میوه و سایر نوشیدنیها تفننی است نه از سر نیاز واقعی به آب البته باید ببینیم روزانه چقدر آب وارد بدن وارد می‌کنیم و چه سهمی از این مقدار نیاز واقعی است.

وی خاطرنشان کرد: ذکر این نکته ضروری است که مصرف آب سرد در همه سنین مضر است, چنانچه شیخ‌الرئیس بوعلی سینا می‌گوید اگر آثار مخرب آب در جوانی یا میانسالی ظاهر نشود، در سالمندی ظاهر خواهد شد.

دستیار تخصصی طب سنتی ایران گفت: اگر افراد به مصرف آب سرد عادت کرده‌اند به تدریج این عادت را ترک کنند, آب خنک گواراست اما منظور از آب سرد آن است که همراه قطعه‌های یخ باشد یا اینکه در یخچال دمای آن پایین آمده باشد, آب خنک منظور آبی است که دمای آن از آب لوله‌کشی در مناطق معتدل چند درجه پایین‌تر باشد.

منبع: تسنیممصرف «آب سرد» در همه سنین مضر است