نبض ما– بر کسی پوشیده نیست که تغذیه تأثیر چشمگیری بر خلقیات و احساسات انسان میگذارد. برای مثال، هنگامی که مقدار زیادی شکر تصفیهشده (شکر سفید) مصرف میکنید، تا چند ساعت بعد احساس افسردگی و بیحوصلگی میکنید. این افزایش سطح قند خون بر روی تمرکز فرد تأثیر میگذارد و متعاقب آن در کار و روابط او خلل وارد میکند.
پرهیز از خوردن اینگونه مواد به معنای رسیدن به آخر دنیا نیست، بلکه در عوض با خوردن این مواد مفید و مغذی علاوه بر داشتن اندامی متناسب، از استرس و اضطراب به دور خواهید بود.
در ادامه به معرفی غذاهای مفید و مضر برای اعصاب و روان می پردازیم.
خوراکی های زیر می توانند به شما در درمان افسردگی کمک کنند.
مغزها سرشار از منیزیم هستند. زمانی که بدن ما با کمبود منیزیم مواجه باشد سطح انرژی نیز کاهش مییابد. بادام، فندق و دانهها و مغزهای دیگر ما را از دام خستگی و افسردگی به ویژه افسردگیهای فصلی میرهاند. علاوه بر این، دانهها و مغزها منبع خوب ویتامین B1، B3، B6، B9 و B12 و مواد معدنی میباشند.
این سبزی مفید سرشار از ویتامین B6 نیز هست که در حفظ و کنترل تعادل روحی ما موثر است. از این گذشته اسفناج منبع خوب منیزیم و مواد معدنی است.
موز سرشار از ویتامینهای A، B، C، E، آهن، کلسیم و روی بوده و علاوه بر اینها سرشار از منیزیم است که یک عنصر ضد خستگی فوقالعاده محسوب میشود. همچنین باید بدانید که موز سرشار از تریپتوفان است. برای همین توصیه میکنیم زمانی که احساس خستگی، کسالت و افسردگی میکنید موز بخورید.
شکلات سیاه حاوی فنیلاتیلآمین، آناندامید، تئوبرومین و کافئین است و برای همین هم روی خلق و خوی افراد تأثیر میگذارد. فنیلاتیلآمین و آناندامید نشاط آور است.
زمانی که ما عاشق میشویم بدنمان این عنصر دوم را تولید میکند. کافئین و تئوبرومین نیز تحریک کنندهی بدن و مغز است. برای اینکه شاد و سرحال باشید شکلات سیاه بخورید و البته زیادهروی نکنید. روزانه دو مربع شکلات کافی است.
این مواد غذایی سرشار از ویتامین B12 هستند. نتایج پژوهشهای متعدد نشان میدهد که کمبود این ویتامین امکان افسردگی را بالا میبرد. دل، قلوه و جگر برای رفع افسردگی موثرند.
پنیر پارمیسان میتواند افسردگی و به خصوص افسردگی فصلی را رفع میکند. در واقع پنیر پارمیسان سرشار از تریپتوفان است. برای اینکه به طور کامل از خواص ضد افسردگی این پنیر استفاده کنید کافیست آن را با گلوسیدهای پیچیدهای مثل انواع پاستاها و سبزیجات سبز که سرشار از ویتامین B6 هستند مصرف کنید.
در این صورت تریپتوفان با سرعت بیشتری به سروتونین که ضداسترس است تبدیل میشود.
زردهی تخم مرغ سرشار از کولین است. این مادهی مغذی برای عملکرد خوب مغز و سیستم عصبی ما مفید است. تخم مرغ همچنین حاوی تریپتوفان است که هورمون خوش اخلاقی شهرت دارد.
گلوسیدها نقش مهمی در برنامهی غذایی ما دارند به خاطر اینکه به بدن ما انرژی میرسانند و میزان سروتونین که همانند یک ضدافسردگی طبیعی عمل میکند را بالا میبرند.
ماهی برای خلق و خوی ما نیز خوب است. ماهیهای چربی مانند ماهی آزاد، تن، ساردین و غیره حاوی میزان زیادی امگا ۳ هستند؛ و این اسیدهای چرب نمیگذارند شما در دام افسردگی بیافتید و دنیا را تیره و تار ببینید.
عادت های خاص غذایی می تواند سبب ایجاد و یا افزایش استرس در زندگی فرد شود. از جمله این عادت ها، مصرف کافئین، الکل، قند و گرفتن رژیم های سخت لاغری می تواند باشد.
کافئین دستگاه اعصاب مرکزی را تحریک می کند. این ماده غیر از قهوه در چای، کاکائو، شکلات و بعضی داروها وجود دارد. کافئین از طریق جدار معده و روده ها طی چند دقیقه جذب شده و توسط جریان خون به تمام قسمت های بدن می رسد. کافئین، هورمون های استرس را تحریک می کند و ممکن است منجر به افزایش ضربان قلب و فشار خون گردد.
کافئین و اسید موجود در قهوه باعث تحریک دیواره معده و روده ها می گردد. مصرف بیش از حد آن می تواند سبب برانگیختگی، اضطراب، بیقراری و پریشانی، اختلال در خواب یا سر گیجه شود. نوشیدن ۵ فنجان قهوه یا بیشتر در روز می تواند این علائم را ایجاد کند.
قهوه ی فاقد کافئین، جانشین مناسبی است برای افرادی که از استرس ناشی از مصرف قهوه، رنج می برند. سایر جانشین های مشابه قهوه، از موادی مانند غلات نیم سوخته یا تمام سوخته هستند. آبمیوه ها، آب، و چای رقیق نیز می توانند جایگزین خوبی برای قهوه باشند.
اگر چه قند ماده اعتیاد آوری نیست، ولی می تواند به طور بی رویه و مضر مورد استفاده قرار گیرد.
اگر فردی غذای پر قند و شیرین مصرف نماید و یک ساعت بعد احساسات ناخوشایند ناشی از سطح پایین قند خون را تجربه کند، ممکن است برای فرو نشاندن احساس گرسنگی، دوباره تمایل به مصرف مواد قندی پیدا کند و روند قبلی تکرار شود. این سیکل معیوب مصرف زیاد قند و بروز علائم پایین بودن قند خون، استرس زا است و شخص را در انجام وظایف و تکالیف روزانه دچار ناتوانی می نماید